Realizacija USAID-ovog projekta ekonomije energetske efikasnosti

Bez autora
Sep 08 2011

U okviru projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E), USAID je sa Hilfswerk Austria Internationalom danas potpisao Pismo obaveze za instalaciju izolacije zgrade i energetski efikasno osvjetljenje objekta za socijalno stanovanje u Rogatici Hilfswerk Austria International gradi ovaj objekat uz podršku Američke ambasade, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Općine Rogatica. USAID 3E će finansirati termalnu izolaciju objekta debljine 10cm, koja je u skladu s klimatskim potrebama, a također će zamijeniti stare sijalice s novim, kompaktnim fluorescentnim sijalicama (CFL) koje omogućavaju dalje uštede vlasnicima stanova. Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije. Projekt USAID 3E će u slijedeće četiri godine raditi na jačanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća, kao i na povećanju javne svijesti o dobrobitima energetske efikasnosti.

Realizacija USAID-ovog projekta ekonomije energetske efikasnostiU okviru projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E), USAID je sa Hilfswerk Austria Internationalom danas potpisao Pismo obaveze za instalaciju izolacije zgrade i energetski efikasno osvjetljenje objekta za socijalno stanovanje u Rogatici Hilfswerk Austria International gradi ovaj objekat uz podršku Američke ambasade, Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Općine Rogatica.

USAID 3E će finansirati termalnu izolaciju objekta debljine 10cm, koja je u skladu s klimatskim potrebama, a također će zamijeniti stare sijalice s novim, kompaktnim fluorescentnim sijalicama (CFL) koje omogućavaju dalje uštede vlasnicima stanova.

Cilj pilot projekata je da se u praksi prikaže kako energetska efikasnost štedi novac potrošačima i da je najekonomičniji način smanjenja potrošnje energije.

Projekt USAID 3E će u slijedeće četiri godine raditi na jačanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća, kao i na povećanju javne svijesti o dobrobitima energetske efikasnosti, saopćeno je iz USAID-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik